Olejek rycynowy - właściwości i zastosowanie

Olejek rycynowy – właściwości i zastosowanie

Jakie właściwości ma olejek rycynowy i na co go stosować?

Jednym z najczęściej używanych olei w kosmetyce i farmaceutyce, jest olej rycynowy. Jest to substancja która za sprawą swoich właściwości, jest wykorzystywana zwłaszcza w celach leczniczych i pielęgnacyjnych. I choć sama rycyna jest znana i wykorzystywana od setek lat, to nadal spora cześć osób nie zna jej niezwykle dobroczynnych właściwości. To właśnie dlatego olejek rycynowy stanowi ważny składnik między innymi mydeł, maści, perfum, kremów, balsamów, odżywek i… cleanerów do paznokci! Jak zatem działa, skąd się bierze, i jakie dokładniej ma właściwości? Zapraszamy do krótkiej lektury!

Co to jest olejek rycynowy i skąd się bierze?

Olejek rycynowy, nazywany także olejem rącznikowym, jest substancją o jasnożółtej barwie, i gęstej konsystencji, podobnej do olejów roślinnych wykorzystywanych w gastronomii. Jest to surowiec pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego, czyli rośliny należącej do do rodziny wilczomleczowatych. Sam produkt jest wytwarzany przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą, co pozwala na rozkład toksycznej rycyny.

Właściwości lecznicze olejku rycynowego

Olejek rycynowy podany doustnie, pod wpływem enzymów trawiennych przemienia się w mydła sodowe i potasowe, co powoduje podrażnienie błony śluzowej jelita i wzmożoną perystaltykę. To właśnie dlatego został rozpowszechniony przede wszystkim jako skuteczny środek przeczyszczający. Sama substancja ma jednak znacznie więcej właściwości, dlatego jest wykorzystywana również w preparatach o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwgrzybiczym, przeciwbólowym, przeciwzapalnym, hepatoprotekcyjnym i immunosupresyjnym. Swoje zastosowanie znajduje także przy dolegliwościach bólowych, używana zewnętrznie w formie okładu miejscowego. Taki kompres pomaga zwalczyć między innymi ból głowy, kręgosłupa, zatok i brzucha.

Olejek rycynowy w kosmetyce

Jednym z głównych składników olejku rycynowego, jest gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego, odpowiadający za właściwości nawilżające, zaś zawartość innych glicerydów kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, kwas linolowy, czy kwas stearynowy, powoduje że preparat wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Olejek rycynowy zawiera również glikozydy flawonowe i kwercetyny, które cechują się właściwościami opóźniającymi starzenie się struktur komórkowych, a wysoka zawartość witaminy A i E wspomaga regenerację tkanek. To właśnie dlatego jest tak często wykorzystywany podczas produkcji kosmetyków do pielęgnacji, gdzie jest stosowany przede wszystkim jako komponent nawilżający, odżywczy i regeneracyjny.

Jak stosować olejek rycynowy na włosy, rzęsy i brwi?

Olejek rycynowy ze względu na swoje właściwości nawilżające i pielęgnacyjne, doskonale sprawdza się jako odżywczy preparat do włosów, rzęs i brwi. Ten może być stosowany zarówno jako maska na całe włosy, jak i odżywka na końcówki, zaś w przypadku rzęs i brwi, sprawdzi się jako serum – wystarczy bowiem delikatnie wetrzeć go we włoski lub nałożyć szczoteczką na rzęsy. Po aplikacji olejek rycynowy powinniśmy zostawić przynajmniej na kilkanaście minut, a jeżeli jest to możliwe najlepiej na całą noc, to właśnie wtedy uzyskamy najwięcej korzyści wynikających z jego właściwości. Zabiegi z jego wykorzystaniem możemy stosować nawet kilka razy w tygodniu.

Jak stosować olejek rycynowy na paznokcie?

Olejek rycynowy ma realny wpływ na regenerację paznokci i skórek wokół nich, dlatego jest jednym z podstawowych elementów domowych sposobów pielęgnacji dłoni. Jego regularne stosowanie wzmacnia paznokcie i powoduje że są mniej łamliwe, a wysoka zawartość witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, przyspiesza ich wzrost, nabłyszcza je i uelastycznia. Jak zatem z niego korzystać? Olejek rycynowy możemy stosować tak samo jak oliwki do skórek, aplikując go bezpośrednio na paznokcie i skórki wokół nich, a następnie delikatnie wmasowując. Możemy używać go również jako dodatek do domowych sposobów pielęgnacji paznokci, dodając kilka kropli do maseczek i kuracji przyrządzanych we własnym zakresie. Jest to preparat, który możemy używać nawet kilka razy w tygodniu – ważne jednak, aby pamiętać o regularności.

W jakich kosmetykach znajduje się olejek rycynowy?

Olejek rycynowy znany jest ze swoich właściwości nawilżających, odżywczych i nabłyszczających, w związku z czym znajduje szerokie zastosowanie w preparatach kosmetycznych o różnym działaniu. Znajdziemy go między innymi w:

  • balsamach do ciała,
  • kremach do rąk i paznokci,
  • kremach do twarzy,
  • preparatach przeciwtrądzikowych,
  • szamponach do włosów,
  • odżywkach i maskach do włosów,
  • odżywkach do rzęs i brwi.

To jednak nie wszystko! Olejek rycynowy jest bardzo skutecznym składnikiem, dlatego wykorzystaliśmy jego właściwości w… naszych cleanerach do paznokci! Jest to bowiem jeden z podstawowych komponentów naszego firmowego Diamond Cleanera i Vitamin Cleanera, które oprócz spełniania swojej roli odtłuszczania i oczyszczania paznokci, jednocześnie je odżywiają. W przypadku Diamond Clenera zastosowaliśmy olejek rycynowy w celu zwiększenia nabłyszczenia stylizacji, zaś w przypadku Vitamin Cleanera wykorzystaliśmy go do ochrony i poprawy regeneracji paznokci:

Połączenie alkoholu izopropylowego z olejem rycynowym pozwala na szybkie i efektownie działanie, jednocześnie nie wpływając negatywnie na główne właściwości samych odtłuszczaczy. Jest to zatem doskonała alternatywa dla klasycznych cleanerów, zwłaszcza w przypadku osób, które borykają się z kruchymi i łamliwymi paznokciami.