Lanolina - właściwości i zastosowanie

Lanolina – właściwości i zastosowanie

Lanolina – cudowny środek pielęgnacyjny

Dobroczynne właściwości lanoliny są znane i wykorzystywane od wieków zarówno w kosmetyce jak i farmaceutyce. Jest to substancja która swoje zastosowanie znajduje przede wszystkim w celach pielęgnacyjnych i leczniczych. Do jej najważniejszych funkcji możemy zaliczyć między innymi działanie ochronne, natłuszczające i wygładzające naskórek. To właśnie dlatego lanolina stanowi ważny składnik błyszczyków, pomadek, balsamów do ciała, kremów do rąk i… zmywaczy do paznokci! Skąd więc bierze się lanolina i jakie jeszcze ma właściwości? Zapraszamy do krótkiej lektury!

Co to jest lanolina i skąd się ją bierze?

Lanolina to wydzielina skóry owiec, która odkłada się grubą warstwą na ich wełnie. Jest to substancja występująca w odcieniach ciemnożółtych i brązowych, o ciężkiej konsystencji i bardzo charakterystycznym zapachu. Lanolinę pozyskuje się w procesie oczyszczania wełny głównie w okresie zimy, kiedy owce wytwarzają ochronną warstwę tłuszczu. Po strzyżeniu owiec i uzyskaniu lanoliny, jest ona suszona przez kilkanaście dni, a następnie modyfikowana za pomocą surowców kosmetycznych w zależności od przeznaczenia. Sama substancja ma właściwości zbliżone do produkowanego przez ludzką skórę sebum, przez co od wielu lat znajduje zastosowanie w produkcji różnego rodzaju kosmetyków do pielęgnacji.

Najważniejsze właściwości lanoliny

Lanolina ma wiele różnych zastosowań, a jej właściwości są wykorzystywane między innymi w przemyśle kosmetycznym. Wszystko za sprawą działania ochronnego, nawilżającego i natłuszczającego, które bardzo dobroczynnie wpływają zarówno na skórę jak i paznokcie. Do jej najważniejszych właściwości należy:

  1. Nawilżenie skóry – lanolina jest świetnym emolientem, który zapobiega odparowywaniu wody z naskórka, tworząc na nim cienką warstwę okluzyjna. Jest to powłoka która z jednej strony pozwala na szybkie przedostanie się składników aktywnych do środka skóry, zaś z drugiej strony zabezpiecza przed nadmierną utratą wody z naskórka.
  2. Natłuszczenie skóry – lanolina doskonale natłuszcza i odżywia, w związku z czym jest świetnym wyborem dla osób które borykają się z suchym naskórkiem, oraz takich które nader często używają detergentów – przywraca bowiem wspomnianą w punkcie 1 naturalną warstwę ochronną.
  3. Ochrona skóry – za sprawą natłuszczenia i tworzonej warstwy okluzyjnej, lanolina zabezpiecza skórę i paznokcie przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak zbyt niska temperatura oraz negatywne działanie środków chemicznych i płynów dezynfekujących.
  4. Pomoc w transporcie substancji odżywczych – lanolina wspomaga transport dobroczynnych składników w gąb skóry, w związku z czym działa nawet w głębokich warstwach tkanki. To właśnie z tego powodu jest często stosowana w preparatach aptecznych.

W jakich preparatach znajdziemy lanolinę?

Lanolina znana jest ze swoich właściwości ochronnych, w związku z czym znajduje szerokie zastosowanie w preparatach kosmetycznych o różnym działaniu. Znajdziemy ją między innymi w:

  • balsamach do ciała,
  • kremach do rąk i paznokci,
  • kremach do twarzy,
  • odżywkach i maskach do włosów,
  • pomadkach do ust.

To jednak nie wszystko! Lanolina to naturalny i niezwykle skuteczny składnik, dlatego wykorzystaliśmy jej dobroczynne właściwości w… naszych zmywaczach do paznokci! Jest to bowiem jeden z głównych komponentów naszego firmowego płynu do usuwania hybryd, który oprócz spełniania swojej roli rozpuszczalnika, nie wysusza skórek i ochrania je przed niekorzystnym działaniem acetonu kosmetycznego.

Połączenie zmywacza i lanoliny pozwala na niezwykle szybkie i efektywne działanie, jednocześnie natłuszczając, nawilżając i ochraniając zarówno paznokcie jak i skórki. Jest to więc doskonała alternatywa dla klasycznego acetonu do hybryd, dedykowana szczególnie osobom które nader często usuwają lakier hybrydowy, lub takich których kondycja płytki paznokcia i skórek wokół nich nie jest zadowalająca.