Dlaczego paznokcie się łamią, i jak je pielęgnować? 1 września 2017 – Kategoria: Porady

Przyczyny łamliwości paznokci, oraz jak im zapobiegać

Paznokcie podczas codziennych obowiązków są narażone na liczne urazy. Płytka paznokcia, podczas wykonywania pracy, ma styczność ze szkodliwymi detergentami, kosmetykami, oraz przedmiotami które mogą uszkodzić jej delikatną strukturę. Wiele osób ma także genetycznie skłonności do łamania się i rozdwajania paznokci, co powoduje jeszcze większe problemy.

Dlaczego paznokcie się łamią?

Na łamliwość paznokci wpływ może mieć bardzo wiele czynników, poczynając od uwarunkowań genetycznych, przez nieodpowiednią dietę, aż do nadmiernego kontaktu z chemikaliami. Jeżeli członkowie Twojej rodziny mają podobny problem, prawdopodobnie winne są geny, i niestety z tą przyczyną jest najtrudniej walczyć, ale głowa do góry! O ile genów nie zmienimy, o tyle odpowiednia dieta, regularna pielęgnacja, oraz stosowanie odżywek, mogą znacznie polepszyć stan Twoich paznokci. Jeżeli zaś w Twojej rodzinie nie występuje problem łamliwości paznokci, prawdopodobnie wystarczy dodać kilka produktów do codziennej diety, i ograniczyć dostęp do chemikaliów mających negatywny wpływ na płytkę paznokcia.

Jakie czynniki sprzyjają łamliwości paznokci?

  • dieta uboga w żelazo, krzem, cynk i witaminy z grupy B,
  • czynniki atmosferyczne – wilgoć, mróz, suche powietrze,
  • częste zmiany temperatury,
  • używanie zmywaczy z acetonem,
  • nieumiejętne piłowanie paznokci,
  • częsty kontakt z detergentami, substancjami chemicznymi.

Jak poprawić kondycję paznokci?

Gdy poznasz przyczynę łamliwości paznokci, lub chcesz jej zapobiec, najważniejszym czynnikiem będzie wzbogacenie diety. Jeżeli chcesz aby Twoje paznokcie były długie i mocne, rozpocznij od wprowadzenia do jadłospisu produktów bogatych w witaminę A, E, B1, B2, B3, B9 a także magnez, cynk, żelazo i fosfor. Większość tych dobroci znajdziesz w pestkach dyni, nasionach słonecznika, czy sezamie. Bardzo dobrym pomysłem, jest włączenie do diety suszonych owoców, zbóż, jajek (wraz z żółtkiem gdzie znajduje się najwięcej wartości), i roślin strączkowych, należy także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Przy tak bogatym jadłospisie, poprawa kondycji paznokci może nastąpić już nawet 3-4 tygodnie od zmiany diety.

Jak dbać o paznokcie?

Wprowadzenie do jadłospisu produktów które odbudują lub poprawią kondycję paznokci to dopiero pierwszy krok. Kolejnym ważnym elementem jest ochrona i pielęgnacja. Najprostszym sposobem jest używanie kremu po każdym myciu rąk, dzięki czemu zabezpieczysz dłonie przed szkodliwymi czynnikami, i ochronisz paznokcie. Wysokiej jakości kremy do rąk, charakteryzują się dobrą wchłanialnością, i brakiem tłustych plam po ich zastosowaniu. Pamiętajmy także o szkodliwym działaniu detergentów, przed którym uchronisz się używając gumowych rękawic podczas codziennych obowiązków domowych, oraz o mającym negatywny wpływ na płytkę paznokcia acetonie, którego należy unikać mając problemy z łamliwością paznokci. Dodatkowo dobrym pomysłem jest regularne stosowanie preparatów witaminowych, oraz oliwek wzmacniających.